Kokos doceniany jest od dawna. Stosowany jest w kuchni, produkcji przemysłowej, upiększaniu. W wielu kulturach uważany jest za roślinę, która jest źródłem zdrowia i piękna. Serwowany jest świeży lub jako składnik potraw gotowanych.
Kokos ma delikatny i wyrafinowany smak. Ze śnieżnobiałego owocu wytwarzane jest mleko kokosowe, które dopełnia smak sosów, zup, mięsa albo stanowi bazę owsianki czy zdrowych koktajli dietetycznych. Jest ono lekkostrawne, bogate w witaminy. Pomocna na pragnienie, Woda kokosowa obniża ciśnienie i redukuje stres.
Z miąższu kokosa powstaje mąka kokosowa. Źródło błonnika i białka z małą zawartością węglowodanów. Można stosować ją do wypieku ciasteczek. Z orzecha kokosowego wywtarzany jest olej kokosowy, wykorzystywany w smażeniu, pieczeniu albo w kosmetyce. W kosmetyce i przemyśle sprawdza się węgiel kokosowy, który działa oczyszczająco.